Επικοινωνήστε μαζί μας:

Σωστή συντήρηση του πλυντηρίου ρούχων

Η χρήση του πλυντηρίου ρούχων μπορεί να σας φαίνεται μια υπόθεση απλή, ωστόσο υπάρχουν αρκετά λάθη που κάνουμε καθημερινά τα οποία μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στη βλάβη της συσκευής.

  • ρούχα που συρρικνώθηκαν,
  • ρούχα που άλλαξαν χρώμα ή ξέβαψαν,
  • φρεσκοπλυμένα ρούχα με μυρωδιά μούχλας
  • πλυντήριο που κάνει θόρυβο
  • πλυντήριο που μετακινείται κατά το στύψιμο και πολλά ακόμα.

Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες οδηγίες για να αυξήσετε τον χρόνο ζωής της συσκευής σας:

Καθαρισμός Κάδου

Επαναλάβετε μια από τις παρακάτω μεθόδους μια φορά τον μήνα για πεντακάθαρο πλυντήριο αλλά και για ακόμα πιο καθαρά ρούχα.

Ξίδι και μαγειρική σόδα. Λίγα είναι τα πράγματα μέσα στο σπίτι που δεν μπορούν να καθαριστούν με σόδα και ξίδι. Ανακατέψτε 1/4 φλ. μαγειρική σόδα με 1/4 φλ. νερό και ρίξτε το μείγμα στο συρταράκι που τοποθετείτε το απορρυπαντικό, όταν βάζετε μια πλύση, στο πλυντήριο ρούχων. Βάλτε μέσα στο πλυντήριο (εκεί που μπαίνουν τα ρούχα) 2 φλ. ξίδι και ξεκινήστε κανονικά την πλύση με την υψηλότερη θερμοκρασία νερού. Αν θέλετε τοποθετήστε πετσέτες μέσα στο πλυντήριο γιατί κάποια πλυντήρια συνιστούν να μην κάνετε άδειες πλύσεις.

Η μαγειρική σόδα και το ξίδι «σπάνε» τις βρωμιές αλλά και τη μούχλα που έχει συσσωρευτεί και καθαρίζουν αποτελεσματικά το πλυντήριό σας, σκοτώνοντας όλα μικρόβια που βρήκαν καταφύγιο στο εσωτερικό του.

Καθαρισμός θηκών πλύσης (συρταράκι)

Ένα ακόμη σημείο που χρειάζεται οπωσδήποτε καθάρισμα είναι οι θήκες πλύσης ή αλλιώς το συρταράκι του πλυντηρίου. Αφαίρεσε το και τοποθέτησε το σε μία λεκάνη με καυτό νερό. Αφού μουλιάσει ψεκάστε το με ένα απλό σπρέι καθαρισμού καθημερινής χρήσης. Θα χρειαστεί καλό τρίψιμο ώστε να φύγουν όλοι οι λεκέδες από απορρυπαντικό, άλατα και μούχλα. Πριν το επανατοποθετήσετέ, σκουπίστε το καλά με μία πετσέτα.

Καθαρισμός λάστιχων πλυντηρίου

Τα λάστιχα είναι πιθανότατα το πιο βρώμικο σημείο του πλυντηρίου ρούχων. Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις είναι να ελέγξετε είναι αν έχουν υποστεί φθορά ή αν έχουν υπολείμματα μούχλας στο περίβλημα τους. Σε μία λεκάνη αναμείξτε ζεστό νερό και μία κούπα υγρό λευκαντικό με βάση τη χλωρίνη. Βούτηξε ένα βαμβακερό πανί μέσα στο μείγμα και με απαλές κινήσεις τρίψτε το λάστιχο. Αφήστε το να δράσει για 5-10 λεπτά και στη συνέχεια καθαρίστε το λάστιχο με μία μαλακή πετσέτα.

Καθαρισμός φίλτρου του πλυντηρίου

Το φίλτρο υπάρχει για να φιλτράρει το νερό. Μετά από αρκετές πλύσεις είναι λογικό να έχει γεμίσει με χνούδια ή ακόμη και με μικρά ρούχα, όπως κάλτσες. Mην ξεχνάτε να το καθαρίζετε με τρεχούμενο νερό κάθε 2-3 μήνες!

Μην υπερφορτώνετε το πλυντήριο

Προσπαθήστε να μην υπερφορτώνετε το πλυντήριο. Ένα κλασικό λάθος που κάνουν πολλές νοικοκυρές είναι να υπερφορτώνουν το πλυντήριό τους με ρούχα. Με αυτόν τον τρόπο πλυσίματος, δεν χαλάτε μόνο τα ρούχα σας αλλά καταστρέφετε και το πλυντήριό σας. Φροντίστε κάθε πλύση να είναι μισογεμάτη ώστε να πλένονται καλύτερα τα ρούχα, να συντηρείται το πλυντήριο για περισσότερο καιρό και να ξοδεύετε λιγότερα χρήματα. Συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο του πλυντηρίου σας για να δείτε πώς θα κάνετε γρήγορες και οικονομικές πλύσεις.